Πολυτελής τουριστική κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Διαχείριση και υλοποίηση έργου: Greenbox

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Greenbox, T&T Architects

Landscape Design: Greenbox, Δημήτρης Φωκάς

Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης, Λία Ναλμπάντη

Η Greenbox και οι συνεργάτες της  ανέλαβαν να  μεταμορφώσουν ένα εγκαταλελειμμένο, για πολλά χρόνια, ημιτελές σπίτι σε μία πλήρως επιπλωμένη τουριστική κατοικία. Εμπνευσμένη από την αρμονία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου, η Greenbox έθεσε ως βασικό πρόσταγμα του  σχεδιασμού  την αρμονική ένταξη του τελικού κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα χαμηλό διώροφο κτίριο, του οποίου ένα μεγάλο τμήμα του ισογείου είναι βυθισμένο σε πρανές. Στον όροφο τοποθετούνται τέσσερα ευρύχωρα δωμάτια, με προσωπικό μπάνιο και ένα κοινόχρηστο χολ με βοηθητικούς χώρους, ενώ στο ισόγειο οργανώνεται ένα καθιστικό με τζάκι, κοινόχρηστο wc, ένα ακόμα δωμάτιο με προσωπικό μπάνιο, κουζίνα και ένας ημιυπαίθριος χώρος. Έτσι, ενώ τα δύο ανατολικά δωμάτια του ορόφου έχουν το προνόμιο της θέας στη θάλασσα, τα υπόλοιπα τρία έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής τους με τον περιβάλλοντα χώρο. Εξωτερικά υπάρχουν υπαίθριοι καθιστικοί χώροι, μπάρμπεκιου, ντουζιέρες και βοηθητικό wc. Η κατοικία πλαισιώνεται περιμετρικά με ξύλινα κλωστρά και καλαμωτές, ενώ οι καμπύλες γραμμές κυριαρχούν στον εξωτερικό χώρο.

Η κατοικία διαθέτει περίφραξη μόνο από την πλευρά του δρόμου, ώστε η επαφή με την θάλασσα να είναι άμεση και το βλέμμα να μη σταματά βεβιασμένα. Στον περιβάλλοντα χώρο χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και βράχια της περιοχής μαζί με  ροδιές, μικρές ελιές, θάμνους και αρωματικά φυτά. Οι φυτεύσεις στον κήπο χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες, προκαλώντας την περιπλάνηση του επισκέπτη.

Δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα συλλογής, τόσο των χρησιμοποιούμενων νερών της κατοικίας, όσο και του βρόχινου νερού από τη στέγη, ανακύκλωσης, καθαρισμού μέσω φυσικών βιοαντιδραστήρων και  επαναχρησιμοποίησής τους στο πότισμα  του κήπου.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατά κύριο λόγο η πέτρα, τα χυτά δάπεδα και το ξύλο, τα οποία ενσωματώνονται αρμονικά στο περιβάλλον. Τα δάπεδα που επιλέχθηκαν, ήταν το βιομηχανικό δάπεδο και η πατητή τσιμεντοκονία, στους γήινους τόνους των βράχων. Η αρτιότητα της κατασκευής αντανακλάται στον επιμελημένο τρόπο επιλογής πέτρας. Έπειτα από μακροχρόνια έρευνα εντοπίστηκε ένα πέτρωμα με χαρακτηριστικά παραπλήσια του τοπικού βράχου. Η πέτρα αυτή εφαρμόστηκε σε τεχνοτροπία ξερολιθιάς και βοήθησε στον επιτυχημένο εναρμονισμό του κτίσματος  με το βραχώδες τοπίο.

Η Greenbox σχεδίασε, διαχειρίστηκε και υλοποίησε το έργο της κατοικίας. Κατά  τη διάρκεια αυτής της πορείας , βοήθησαν οι συνεργάτες της εταιρίας. Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Greenbox συνεργάστηκε με  την Λίζα Τικταπανίδου και τον Διονύση Τσάση, γραφείο Τ&Τ Architects. Ο Διονύσης Τσάσης επιμελήθηκε τις τοιχογραφίες των δωματίων.  Παράλληλα, στον σχεδιασμό και φωτισμό του κήπου η εταιρία συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Φωκά. Η Ελένη Μάττα βοήθησε στο αρχικό στάδιο της επανασχεδίασης, όπως επίσης και οι Γιώργος Τυροθουλάκης και  Ευδοκία Βουδούρη, γραφείο Αrk4lab.

Features

  • Έτος υλοποίησης: 2017
  • Περιοχή: Σιθωνία Χαλκιδικής
  • Υπηρεσίες: Μελέτη και κατασκευή
Share

Σχετικά έργα

Μονάδα οινοποίησης – εμφιάλωσης στη Χαλκιδική

Μονάδα οινοποίησης – εμφιάλωσης στη Χαλκιδική

Σχεδιασμός και κατασκευή|Ν. Σίλατα|2015

Κτίριο κατοικιών

Κτίριο κατοικιών

Ανέγερση κατοικιών|Ρετζίκι Θεσ/νίκης|2008

Κτίριο κατοικιών

Κτίριο κατοικιών

Ανέγερση κατοικών|Ρετζίκι Θεσ/νίκης|2008