Πολυτελής τουριστική κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής

 

Η Greenbox ανέλαβε να μεταμορφώσει ένα εγκαταλελειμμένο, για πολλά χρόνια, ημιτελές σπίτι σε μία πλήρως επιπλωμένη τουριστική κατοικία. Αντλώντας έμπνευση από την αρμονία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου, η Greenbox έθεσε ως βασικό πρόσταγμα κεντρικού σχεδιασμού την εναρμόνιση του τελικού κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος χρήσης. Πολύτιμοι συντελεστές στο δύσκολο αυτό το εγχείρημα, αποτέλεσαν οι συνεργάτες της Greenbox και ιδιαίτερα οι Τ&Τ Architects.

Πρόκειται για μια πολυτελή κατοικία, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που βρίσκεται μέσα σε παλιό ελαιώνα, ακριβώς μπροστά από έναν μικρό κόλπο με αμμουδερή παραλία, περιτριγυρισμένη από ήπιο πρανές. Το τοπίο, συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν μικρό κλειστό κόλπο πλαισιωμένο από χαμηλά πρανή καλυμμένα από βράχια,θάμνους,πεύκα και ελαιόδενδρα.

 

 

Αρχικά, έγινε η επανασχεδίαση των εσωτερικών χώρων της κατοικίας, καθώς και του αύλειου χώρου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ο λεπτομερής σχεδιασμός των επιμέρους χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών, σε επίπεδο μελέτης, εφαρμογής και διακόσμησης (δομικά υλικά, εξοπλισμός, επίπλωση, φωτισμός). Παράλληλα διερευνήθηκε και σχεδιάστηκε αναλυτικά ο κήπος, οι φυτεύσεις, καθώς και ένα πρωτοποριακό σύστημα ολικής ανακύκλωσης του νερού.

 

 

Πρόκειται για ένα χαμηλό διώροφο κτίριο με δώμα, του οποίου ένα μεγάλο τμήμα του ισογείου είναι βυθισμένο στο πρανές. Στον όροφο τοποθετούνται τέσσερα ευρύχωρα δωμάτια, με ιδιαίτερο μπάνιο και ένα κοινόχρηστο χολ με βοηθητικούς χώρους, ενώ στο ισόγειο οργανώνεται ένα καθιστικό με τζάκι, κοινόχρηστο wc, ένα ακόμα δωμάτιο με ιδιαίτερο μπάνιο, κουζίνα και ένας ημιυπαίθριος χώρος. Έτσι, ενώ τα δύο ανατολικά δωμάτια του ορόφου έχουν το προνόμιο της άμεσης θέας στη θάλασσα από ψηλά, τα υπόλοιπα τρία έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής τους με τον περιβάλλοντα χώρο και τη γη, διαθέτοντας μικρά υπαίθρια καθιστικά. 

 

 

Η κατοικία πλαισιώνεται περιμετρικά με ξύλινα κλωστρά και καλαμωτές, σε γήινους τόνους της άμμου και των βράχων.

 

 

Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου κυριαρχούν οι έντονες καμπύλες, ώστε να αποκλιμακώνεται η γεωμετρικότητα και η αυστηρότητα του κτηρίου, και να γίνεται αρμονικά η μετάβαση από το γεωμετρικό-ανθρωπογενές, στο φυσικό περιβάλλον.

 

 

Τα όρια της κατοικίας ξεχωρίζουν νοητά, αφού περίφραξη τοποθετήθηκε μόνο από την πλευρά του δρόμου, ώστε το βλέμμα να μη σταματά, βεβιασμένα, πουθενά παρά μόνο όπου η φύση καθορίζει. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και βράχια της περιοχής μαζί με ροδιές, μικρές ελιές, θάμνους και αρωματικά φυτά. Οι φυτεύσεις στον κήπο χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες, προκαλώντας τον επισκέπτη να τον περπατήσει, ακολουθώντας ημικυκλική πορεία, μέσα σε μία βιωματική διαδρομή αρωμάτων γεύσεων και εικόνων.

 

 

Mε στόχο την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής επιβάρυνσης του κτιρίου, δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα συλλογής, τόσο των λυμάτων της κατοικίας, όσο και των όμβριων υδάτων,ανακύκλωσής τους και καθαρισμού τους μέσω φυσικών βιοαντιδραστήρων, και επαναχρησιμοποίησής τους στην άρδευση της φυτικής γης.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατά κύριο λόγο η πέτρα, τα χυτά δάπεδα και το ξύλο. Η αρτιότητα της κατασκευής αντανακλάται στον επιμελημένο τρόπο επιλογής πέτρας ,που ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά στάδια του όλου εγχειρήματος. Έπειτα από μακροχρόνια έρευνα εντοπίστηκε ένα πέτρωμα με χαρακτηριστικά παραπλήσια του τοπικού βράχου. Η πέτρα αυτή εφαρμόστηκε σε τεχνοτροπία ξερολιθιάς και βοήθησε πολύ στον επιτυχημένο εναρμονισμό του κτίσματος με το βραχώδες τοπίο.

Αδρά επιχρίσματα και πατητές τσιμεντοκονίες, στους γήινους τόνους της άμμου και των βράχων, σε συνδυασμό με απαλούς μπλε και πράσινους τόνους της θάλασσας, των πεύκων και της ελιάς σε επίπλωση και υφάσματα, μεταμορφώνονται από το φως του ήλιου που διέρχεται από τις καλαμωτές και τα ξύλινα σκίαστρα των όψεων, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Στους λιγότερο εξωστρεφείς και φυσικά φωτιζόμενους χώρους της κατοικίας, όπου το φυσικό φως είναι αδύναμο, σε μια απόπειρα να εξουδετερώσουμε την ωχρότητά τους, ζωντανέψαμε τον φυσικό τόνο των ξύλινων στοιχείων, σκουρύναμε το μπλε χρώμα και φωτίσαμε το πράσινο, ώστε μέσα από την αντίθεσή τους με τους λευκούς τόνους δαπέδων και οροφών,να αποκτήσουν οι χώροι αυτοί μια ικανή ένταση που να ισορροπεί τη σχέση του μέσα με το έξω.

 

 

 

 

Στο εσωτερικό των τεσσάρων δωματίων του ορόφου, αξιοποιήσαμε την ιδιαίτερη δεξιότητα του Διονύση Τσάση σαν ζωγράφου-εικονογράφου,για να διακοσμήσουμε μεγάλες επιφάνειες τοίχων με αυθεντικά έργα, τα οποία διερευνούν τα στοιχεία που συνθέτουν το ελληνικό τοπίο και την «ελληνικότητα».Στα έργα, απεικονίζονται με τρόπο που αναφέρεται άμεσα στη λαϊκή ζωγραφική, στοιχεία των αγρών και των ελληνικών κήπων. Για το κάθε δωμάτιο, επιλέχθηκε ένα διαφορετικό θέμα (η ροδιά, η ελιά, τα χελιδόνια και τα αγριολούλουδα, οι παπαρούνες), καθιστώντας το κάθε δωμάτιο μοναδικό.

 

 

 

Για το νευραλγικής σημασίας πεδίο του σχεδιασμού και φωτισμού του κήπου η Greenbox συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα τοπίου, Δημήτρη Φωκά. Η αρχιτέκτονας Ελένη Μάττα, με την πολύτιμη συνδρομή της στο αρχικό στάδιο της επανασχεδίασης των κατόψεων, έβαλε τις βάσεις για την μετατροπή της χρήσης της αρχικής ημιτελούς κατοικίας. Στο αρχικό στάδιο της έρευνας, ο συνεργάτης αρχιτέκτονας Γιώργος Τυροθουλάκης  βοήθησε με τις δημιουργικές ιδέες τους, ώστε να οδηγηθεί ο επανασχεδιασμός της κατοικίας προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Γενικός σχεδιασμός, διαχείριση και υλοποίηση έργου: Greenbox

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Greenbox – T&T Architects

Landscape Design: Greenbox – Δημήτρης Φωκάς

Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Μάττα / Γιώργος Τυροθουλάκης, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί

Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπάντη / beetroot design group

Γραφιστική υποστήριξη: beetroot design group

Είδη φωτισμού / Συστήματα / Διακόπτες: Lightness

Δάπεδα, εποξειδικά επιχρίσματα: Ikofarben, Μαναρώλιας Γιώργος , Τάσος Νούνης

Επένδυση πέτρας: gr.stone

Κουφώματα: ElvialAltech Φουρλακίδης

Συστήματα κλιματισμού/αερισμού: Daikin

Στρώματα, Κλινοσκεπάσματα: Cocomat

Koυρτίνες: Neomagic

Kινητός εξοπλισμόςέπιπλα: BoConcept, Interni, Design plus Emu, Mexil, Almeco

 

Features

  • Έτος υλοποίησης: 2017
  • Περιοχή: Σιθωνία Χαλκιδικής
  • Υπηρεσίες: Μελέτη και κατασκευή
Share

Σχετικά έργα

Συγκρότημα κατοικιών

Συγκρότημα κατοικιών

Ανέγερση κατοικιών|Ελατοχώρι|2011

Boutique Hotel Kαλλικράτεια

Boutique Hotel Kαλλικράτεια

Μελέτη ξενοδοχείου|Καλλικράτεια Χαλκιδικής|2015

Μονοκατοικία στο Λαγκαδά

Μονοκατοικία στο Λαγκαδά

Μονοκατοικία στο Λαγκαδά|Λαγκαδάς Θεσσαλονίκη|2014